divendres, 3 de febrer del 2012

Carta a "Amics de la UNESCO" de Barcelona

CARTA ALS AMICS DE LA UNESCO DE BARCELONA:
L'OCUPACIÓ ISRAELIANA NO ÉS DEMOCRÀCIA,
LA COLONITZACIÓ SIONISTA NO ÉS CULTURA DE PAU


A l'atenció de la Junta Directiva dAmics de la Unesco de Barcelona,

Les organitzacions, moviments i particulars sota signants hem sabut que la vostra associació la intenció de realitzar durant els mesos de febrer, març i abril un cicle de conferències anomenatEl dilluns d'Israel, on es discutiran diverses temàtiques relacionades amb aquest país. Hem estat revisant el programa de les conferències [1] i hem constatat, amb sorpresa i indignació, que les deu sessions previstes estan orientades exclusivament a ressaltar les suposades virtuts d'aquest Estat, sense fer ni una sola menció al patiment que causen les polítiques israelianes al poble palestí, ja sigui en els territoris il·legalment ocupats el 1967, dins d'Israel o en els camps de refugiats. Vostès, com a persones amants de la cultura que són, saben que la realitat està plena de matisos i que les simplificacions són perilloses; per això mateix creiem que és inacceptable parlar delsèxitsd'Israel sense parlar també de les sistemàtiques violacions del Dret Internacional que aquest Estat comet des de 1948, ja que aquestes són dues realitats indivisibles.

Els estatuts de la vostra associació [2] afirmen que l'objectiu bàsic de l'entitat és la difusió de la tasca de la UNESCO, en especialLa promoció de lEducació, la Ciència, la Cultura i la Informació i de tot allò que dimana dels Drets Humans i del Dret dels Pobles i de les Cultures. I nosaltres ens preguntem: es pot parlar de la democràcia, la ciència, la societat i la cultura israelianes sense mencionar també...

...l'ocupació militar de Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est i els Alts del Golan siris, que ja fa 44 anys que dura, contravenint la resolució 242 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides [3]?
...el bloqueig que aquest Estat imposa a 1,6 milions de persones a la Franja de Gaza des de 2006, i que organitzacions de Drets Humans com Amnistia Internacional han qualificat decàstig col·lectiu que viola el Dret Internacional[4]?;
...els més de 500.000 colons jueus que Israel ha inserit a Cisjordània i Jerusalem Est, contravenint la Quarta Convenció de Ginebra (tal com han assenyalat en diverses ocasions els relators especials de l'ONU) [5]?;
...els 4,9 milions de refugiats i refugiades palestines que segueixen esperant que s'apliqui la resolució 194 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides [6], que reconeix el seu dret a retornar als seus llocs d'origen (avui dins del territori israelià)?;
...el Mur de separació que Israel està construint a Cisjordània i Jerusalem Est des de 2002, i que va ser declarat il·legal el 1994 per la Cort Internacional de Justícia [7]?
...la creixent discriminació institucional que pateix la població palestina amb ciutadania israeliana, tal com revela un recent informe secret redactat per diplomàtics europeus? [8]
...la situació d'apartheid que pateix el poble palestí als territoris ocupats i a dins d'Israel, tal com va concloure el Tribunal Russell sobre Palestina [9], basant-se en la definició legal que fa el Dret Internacional del crim d'apartheid [10]?

Segons hem pogut saber, el responsable del cicleEl dilluns d'Israelde la vostra entitat afirma que les conferències tractaran estrictament sobre cultura israeliana, al marge de qüestions polítiques. No obstant la nostra impressió veient el programa és que aquest cicle és profundament polític perquè 1/ farà apologia d'Israel sense mencionar que aquest Estat viola sistemàticament la legalitat internacional; i 2/ perquè farà propaganda d'una ideologia política -la sionista- que no representa a tota la comunitat jueva mundial i que genera un rebuig creixent per part dels membres d'aquesta; la identificació automàtica que farà el vostre cicle entre judaisme i l'Estat d'Israel és un acte polític.

Per últim volem mencionar també que, com vostès ja saben, Palestina és ple membre de la UNESCO des del passat 31 d'octubre de 2011, gràcies a l'aclaparador suport que va rebre dels altres membres de l'organització (107 vots a favor, 14 en contra, 52 abstencions) [11]. Això no vol dir que l'ocupació israeliana ja hagi acabat i que l'Estat palestí ja sigui una realitat, però és sens dubte un pas determinant cap a la llibertat i l'autodeterminació del poble palestí. Lademocràciaisraeliana i el seu aliat, els Estats Units, van pressionar tant com van poder a la comunitat internacional per tal d'impedir la incorporació de Palestina a la UNESCO, però afortunadament el sentit comú es va acabar imposant. L'acte valent d'aquesta agència li ha suposat perdre una quarta part del seu pressupost anual, ja que aquests dos països han decidit cancel·lar les seves contribucions financeres com a mesura de protesta [12]. Queda clar que a Israel només li interessa la UNESCO quan aquesta serveix als seus interessos colonials.    

Volem deixar clar que la intenció de la nostra carta no és censurar el debat i l'intercanvi d'idees, que són l'essència de qualsevol societat democràtica, sinó denunciar la contradicció existent entre el contingut i orientació del cicleEl dilluns d'Israel”, i la defensa dels Drets Humans i del Dret Internacional que promouen la UNESCO i la vostra entitat.
          

Atentament,

Organitzacions i moviments que signen

Joves d'Esquerra Verda (Iniciativa per Catalunya Verds)
PlataformaAndalucía por Palestina- Campaña BDS
Autónom@s por Palestina (Universidad Autónoma de Madrid)

* "Amb Palestina al Cor" és una campanya de solidaritat amb el poble palestí que suma els esforços de desenes d'entitats catalanes iniciada l'any 2007, amb motiu del 60è aniversari de la Naqba palestina. La campanya sumà els esforços d'una trentena d'entitats catalanes compromeses amb la construcció d'una pau justa al Pròxim Orient i gaudeix del suport de les federacions d'ONG i de veïns, dels sindicats i d'una seixantena d'associacions catalanes. Actualment, "Amb Palestina al Cor" té un caràcter de coordinadora d'entitats que treballen, des de diferents àmbits, en el marc del conflicte israelo-palestí.

** La xarxa RESCOP està composada per les següents 37 organitzacions de l'Estat espanyol:


*** La xarxa MEWANDO, que forma part de la RESCOP, està composada per les següents organitzacions: Sodepaz, Coordinadora de ONG de Euskadi, Asociación Palestina Biladi, Paz y Solidaridad i Paz con Dignidad.


Particulars que signen

Santiago Alba Rico - Escriptor
Maruja Torres - Escriptora i columnista
Luís Juberías Gutiérrez - Director de la Fundació Pere Ardiaca
Liliane Córdova Kaczerginski - Coordinadora per Europa de International Jewish Antizionist Network (IJAN)
Francesc Morata - Catedràtic de Ciència Política, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Carlos Taibo - Professor de Ciència Política, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Elvira Souto - Catedràtica emèrita d'EE.UU., Faculdade de Ciencias da Educación, Universidade da Coruña (UDC)
Ignacio Álvarez-Ossorio Alvariño - Professor de l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics del Departament de Filologies Integrades, Universitat d'Alacant (UA)
Ramom Lôpez-Suevos Fernández - Catedràtic, Faculdade de Ciencias Económicas e Empresariais, Universidade de Santiago de Compostela (USC)
José Mª Giral Silió - Professor titular d'àlgebra, Universitat de Barcelona (UB)
Max Turull - Professor de la Facultat de Dret, Universitat de Barcelona (UB)
Neus González - Professora titular Ciències de l’Educació, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Jaume Portella - Professor d'Història i Institucions Econòmiques, Universitat de Girona (UdG)
Glòria Andreu - Professora titular d'Escola Universitària, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
José Luis Gordillo - Professor de Filosofia del Dret, Universitat de Barcelona (UB)
Margalida Capellà i Roig - Professora Dret Internacional Públic, Universitat de les Illes Balears (UIB)
Carlos Varias García - Professor titular de Filologia Grega, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Assumpta Sabater i Pruna - Professora titular, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Joan Segura Bonet - Professor jubilat de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Martín Rodrigo y Alharilla - Professor titular d'Història Contemporània, Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Montserrat Caminal - Professora titular del Departament d'Història Contemporània de la Facultat de Geografia i Història, Universitat de Barcelona (UB)
Helena Kirchner - Professora titular d'Història Medieval, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Trinidad Donoso - Professora Titular Pedagogia, Universitat de Barcelona (UB)
Eva Fernandez Lamelas - Professora titular, Escola Universitària, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Laia Haurie Ibarra - Professora lectora, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Javier Barreda - Professor de l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics, Universitat d'Alacant (UA)
Lucía Molina - Professora Titular de Llengua Àrab, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Francisco José Torres Alfosea - Professor titular del Departament d'Anàlisis Geogràfic Regional i Geografia Física, Universitat d'Alacant (UA)
José Romo - Professor titular, Universitat de Barcelona (UB)
Roser Zaurin - Investigadora post-doctoral, Centre de Regulació Genòmica (CRG)
Manuel Martínez Llaneza - Professor titular emèrit, Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
Héctor Grad Fuchsel - Professor titular, departament d'Antropologia Social,
Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Josep Maria Royo Aspa - Investigador de l'Escola de Cultura de Pau, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Hesham Abu-Sharar - FTI titular, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Xavier Terradas - Investigador científic, Departament d'Arqueologia i Antropologia IMF del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Barcelona
Ferran Izquierdo Brichs - Professor de Relacions Internacionals, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Carlos Varea - Professor contractat, Doctor, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Cécile Barbeito Thonon - Investigadora, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Alfred Molina - Professor emèrit, Universitat de Barcelona (UB)
Anna Alberich i Castellanos - Professora associada de la Facultat de Traducció i Interpretació, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Martí López Andreu - Professor associat de Sociologia, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Fernando García Burillo - Departamento de Estudios Árabes e Islámicos y Estudios Orientales, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Ángel de la Cruz - Professor de la Facultat de Ciències de la Informació, Departament Sociologia IV, Universidad Complutense de Madrid (UCM)
Free Espinosa Torre - Professor titular del Departament de Zoologia, Universidad de Sevilla (US)
Aina Tarabini - Professora contractada Sociologia, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Mikel Aldaba - Investigador, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Laura Camargo Fernández - Professora, Universitat de les Illes Balears (UIB)
Luz Gómez García - Professora Titular d'Estudis Àrabs i Islàmics, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Cristina García Cecilia - Professora col·laboradora d'Estudis Àrabs i Islàmics, Universitat d'Alacant (UA)
Agustin Velloso Santisteban - Professor titular, Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED)
Rafael Escudero Alday - Professor titular de Filosofia del Dret, Universidad Carlos III de Madrid (UC3M)
María José Lera - Professora titular, Universidad de Sevilla (US)
Ángeles Díez Rodríguez - Professora contractada de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, Universidad Complutense de Madrid (UCM)
Jesús M. Castillo - Professor d'Ecologia, Universidad de Sevilla (US)
Manuel Martínez Llaneza - Professor titular emèrit, Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
Aitor Hernández - Investigador de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Jorge Ramos Tolosa - Investigador del departament d'Història Contemporània,
Universitat
de València (UV)
Esther Rodrigo Requena - Professora associada del Departament de Ciències de l'Antiguitat, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
















CARTA A AMICS DE LA UNESCO DE BARCELONA:
LA OCUPACIÓN ISRAELÍ NO ES DEMOCRACIA,
LA COLONIZACIÓN SIONISTA NO ES CULTURA DE PAZ


A la atención de la Junta Directiva de Amics de la Unesco de Barcelona,

Las organizaciones, movimientos y particulares abajo firmantes hemos sabido que vuestra asociación tiene la intención de realizar durante los meses de febrero, marzo y abril un ciclo de conferencias denominado “El lunes de Israel”, donde se discutirán diversas temáticas relacionadas con este país. Hemos estado revisando el programa de conferencias [1] y hemos constatado, con sorpresa e indignación, que las diez sesiones previstas están orientadas exclusivamente a resaltar las supuestas virtudes de este Estado, sin hacer ni una sola mención al sufrimiento que causan las políticas israelíes al pueblo palestino, ya sea en los territorios ilegalmente ocupados en 1967, dentro de Israel o en los campos de refugiados. Ustedes, como personas amantes de la cultura que son, saben que la realidad está llena de matices y que las simplificaciones son peligrosas; por este motivo, creemos que es inaceptable hablar de los “éxitos” de Israel sin hablar también de las sistemáticas violaciones del Derecho Internacional que este Estado comete desde 1948, ya que estas son dos realidades indivisibles.
Los estatutos de su asociación [2] afirman que el objetivo básico de la entidad es la difusión de la tarea de la UNESCO, en especialLa promoción de la Educación, la Ciencia, la Cultura y la Información y de todo aquello que dimana de los Derechos Humanos y del Derecho de los Pueblos y de las Culturas. Y nosotros nos preguntamos: ¿Se puede hablar de la democracia, la ciencia, la sociedad y la cultura israelí sin mencionar también...
... la ocupación militar de Gaza, Cisjordania, Jerusalén Este y los Altos del Golán sirios, que ya hace 44 años que dura, contraviniendo la resolución 242 del Consejo de Seguridad de Naciones Unidas [3]?;
...El bloqueo que este Estado impone a 1,6 millones de personas en la Franja de Gaza desde 2006 y que las organizaciones de Derechos Humanos como Amnistía Internacional han calificado decastigo colectivo que viola el Derecho Internacional[4]?;
...Los más de 500.000 colonos judíos que Israel ha insertado en Cisjordania y Jerusalén Este, contraviniendo la Cuarta Convención de Ginebra (tal y como han señalado en diversas ocasiones los relatores especiales de la ONU) [5]?;
...Los 4,9 millones de refugiados y refugiadas palestinos que siguen esperando que se aplique la resolución 194 del Consejo de Seguridad de Naciones Unidas [6], que reconoce su derecho a retornar a sus lugares de origen (hoy dentro de territorio israelí)?;
...El Muro de separación que Israel está construyendo en Cisjordania y Jerusalén Este desde 2002, y que fue declarado ilegal en 1994 por la Corte Internacional de Justicia [7]?
...La creciente discriminación institucional que sufre la población palestina con ciudadanía israelí, tal y como revela un reciente informe secreto redactado por diplomáticos europeos? [8]
...La situación de apartheid que sufre el pueblo palestino en los territorios ocupados y dentro de Israel, tal y como concluyó el Tribunal Russell sobre Palestina [9], basándose en la definición legal que hizo el Derecho Internacional del crimen de apartheid [10]?

Según hemos podido saber, el responsable del cicloEl lunes de Israelde vuestra entidad afirma que las conferencias tratarán estrictamente sobre cultura israelí, al margen de cuestiones políticas. Sin embargo, nuestra impresión viendo el programa es que este ciclo es profundamente político porque 1/ hará apología de Israel sin mencionar que este Estado viola sistemáticamente la legalidad internacional; y 2/ porque hará propaganda de una ideología política -la sionista- que no representa a toda la comunidad judía mundial y que genera un creciente rechazo por parte de los miembros de ésta; la identificación automática que hará vuestro ciclo entre judaísmo y el Estado de Israel es un acto político.
Por último queremos mencionar también que, como ustedes ya saben, Palestina es miembro pleno de la UNESCO desde el pasado 31 de octubre de 2011, gracias al apabullante apoyo que recibió de los otros miembros de la organización (107 votos a favor, 14 en contra y 52 abstenciones) [11]. Esto no quiere decir que la ocupación israelí haya acabado y que el Estado palestino ya sea una realidad, pero es sin duda un paso determinante hacia la libertad y la autodeterminación del pueblo palestino. Lademocraciaisraelí y su aliado, Estados Unidos, presionaron tanto como pudieron a la comunidad internacional para impedir la incorporación de Palestina a la UNESCO, pero afortunadamente el sentido común acabó imponiéndose. El acto valiente de esta agencia le ha supuesto perder una cuarta parte de su presupuesto anual, ya que estos dos países han decidido cancelar sus contribuciones financieras como medida de protesta [12]. Queda claro que a Israel solamente le interesa la UNESCO cuando ésta sirve a sus intereses coloniales.
Queremos dejar claro que la intención de nuestra carta no es censurar el debate y el intercambio de ideas, que son la esencia de cualquier sociedad democrática, sino denunciar la contradicción existente entre el contenido y orientación del ciclo “El lunes de Israel” y la defensa de los Derechos Humanos y del Derecho Internacional que promueven la UNESCO y su entidad.  


Atentamente,

Organizaciones y movimientos que firman

Joves d'Esquerra Verda (Iniciativa per Catalunya Verds)
PlataformaAndalucía por Palestina- Campaña BDS
Autónom@s por Palestina (Universidad Autónoma de Madrid)

* "Amb Palestina al Cor" (“Con Palestina en el Corazón”) es una campaña de solidaridad con el pueblo palestino que suma los esfuerzos de decenas de entidades catalanas, iniciada el año 2007, con motivo del 60 aniversario de la Naqba palestina. La campaña sumó los esfuerzos de una trentena de entidades catalanas comprometidas con la construcción de una paz justa en Oriente Próximo y goza del apoyo de federaciones de ONG y de vecinos, de los sindicatos y de unas sesenta asociaciones catalanas. Actualmente, “Amb Palestina al Cor” tiene un carácter de coordinadora de entidades que trabajan, des de diferentes ámbitos, en el marco del conflicto israelo-palestino.

** La red RESCOP está compuesta por las siguientes 37 organizaciones del Estado español:


*** La red MEWANDO, que forma parte de la RESCOP, está compuesta por las siguientes organizaciones: Sodepaz, Coordinadora de ONG de Euskadi, Asociación Palestina Biladi, Paz y Solidaridad i Paz con Dignidad.


Particulares que firman

Santiago Alba Rico - Escritor
Maruja Torres - Escritora y columnista
Luís Juberías Gutiérrez - Director de la Fundació Pere Ardiaca
Liliane Córdova Kaczerginski - Coordinadora para Europa de International Jewish Antizionist Network (IJAN)
Francesc Morata - Catedrático de Ciencia Política, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Carlos Taibo - Profesor de Ciencia Política, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Elvira Souto - Catedrática emérita de EE.UU., Faculdade de Ciencias da Educación, Universidade da Coruña (UDC)
Ignacio Álvarez-Ossorio Alvariño - Profesor del Área de Estudios Árabes e Islámicos del Departamento de Filologías Integradas, Universitat d'Alacant (UA)
Ramom Lôpez-Suevos Fernández - Catedrático, Faculdade de Ciencias Económicas e Empresariais, Universidade de Santiago de Compostela (USC)
José Mª Giral Silió - Profesor titular de álgebra, Universitat de Barcelona (UB)
Max Turull - Profesor de la Facultad de Derecho, Universitat de Barcelona (UB)
Neus González - Profesora titular Ciencias de la Educación, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Jaume Portella - Profesor de Historia e Instituciones Económicas, Universitat de Girona (UdG)
Glòria Andreu - Profesora titular d'Escola Universitària, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
José Luis Gordillo - Profesor de Filosofía del Derecho, Universitat de Barcelona (UB)
Margalida Capellà i Roig - Profesora de Derecho Internacional Público, Universitat de les Illes Balears (UIB)
Carlos Varias García - Profesor titular de Filología Griega, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Assumpta Sabater i Pruna - Profesora titular, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Joan Segura Bonet - Profesor jubilado de la Facultad de Escancies de la Comunicación, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Martín Rodrigo y Alharilla - Profesor titular de Historia Contemporánea, Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Montserrat Caminal - Profesora titular del Departamento de Historia Contemporánea de la Facultad de Geografía e Historia, Universitat de Barcelona (UB)
Helena Kirchner - Profesora titular de Historia Medieval, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Trinidad Donoso - Profesora Titular de Pedagogía, Universitat de Barcelona (UB)
Eva Fernandez Lamelas - Profesora titular, Escola Universitària, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Laia Haurie Ibarra - Profesora lectora, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Javier Barreda - Profesor del Área de Estudios Árabes e Islámicos, Universitat d'Alacant (UA)
Lucía Molina - Profesora Titular de Lengua Árabe, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Francisco José Torres Alfosea - Profesor titular del Departamento de Análisis Geográfico Regional y Geografía Física, Universitat d'Alacant (UA)
José Romo - Profesor titular, Universitat de Barcelona (UB)
Roser Zaurin - Investigadora post-doctoral, Centro de Regulación Genómica (CRG)
Manuel Martínez Llaneza - Profesor titular emérito, Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
Héctor Grad Fuchsel - Profesor titular, Departamento de Antropología Social,
Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Josep Maria Royo Aspa - Investigador de la Escola de Cultura de Pau, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Hesham Abu-Sharar - FTI titular, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Xavier Terradas - Investigador científico, Departamento de Arqueología y Antropología IMF del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Barcelona
Ferran Izquierdo Brichs - Profesor de Relaciones Internacionales, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Carlos Varea - Profesor contratado, Doctor, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Cécile Barbeito Thonon - Investigadora, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Alfred Molina - Profesor emérito, Universitat de Barcelona (UB)
Anna Alberich i Castellanos - Profesora asociada de la Facultad de Traducción e Interpretación, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Martí López Andreu - Profesor asociado de Sociología, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Fernando García Burillo - Departamento de Estudios Árabes e Islámicos y Estudios Orientales, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Ángel de la Cruz - Profesor de la Facultad de Ciencias de la Información, Departamento Sociología IV, Universidad Complutense de Madrid (UCM)
Free Espinosa Torre - Profesor titular del Departamento de Zoología, Universidad de Sevilla (US)
Aina Tarabini - Profesora contratada de Sociología, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Mikel Aldaba - Investigador, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Laura Camargo Fernández - Profesora, Universitat de les Illes Balears (UIB)
Luz Gómez García - Profesora Titular de Estudios Árabes e Islámicos, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Cristina García Cecilia - Profesora colaboradora de Estudios Árabes e Islámicos, Universitat d'Alacant (UA)
Agustin Velloso Santisteban - Profesor titular, Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED)
Rafael Escudero Alday - Profesor titular de Filosofía del Derecho, Universidad Carlos III de Madrid (UC3M)
María José Lera - Profesora titular, Universidad de Sevilla (US)
Ángeles Díez Rodríguez - Profesora contratada de la Facultad de Ciencias Políticas y Sociología, Universidad Complutense de Madrid (UCM)
Jesús M. Castillo - Profesor de Ecología, Universidad de Sevilla (US)
Manuel Martínez Llaneza - Profesor titular emérito, Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
Aitor Hernández - Investigador del Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Jorge Ramos Tolosa - Investigador del Departamento de Historia Contemporánea,
Universitat
de València (UV)
Esther Rodrigo Requena - Profesora asociada del Departamento de Ciencias de la Antigüedad, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada